Pilíře konceptu

Energie

Optimální zastoupení tuků a cukrů, včetně vyváženého poměru Ω 3 a 6 polynenasycených mastných kyselin, zajišťují požadované množství energie po celou dobu života.

Energie je prvořadou potřebou zvířat. Optimální zastoupení zdrojů energie, především tuků a cukrů, v krmivech vetcan, plně zajišťují udržení energetické rovnováhy v organismu. Tuky slouží jako nejkoncentrovanější zdroj energie a dodávají krmivu chutnost a požadovanou strukturu. Jsou také dodavatelem esenciálních mastných kyselin, včetně vyváženého poměru Ω 3 a 6 polynenasycených mastných kyselin. Ω 3 mastné kyseliny mají pozitivní vliv na kardiovaskulární systém, imunitu nebo nervový systém. 

Zdraví

Speciálně vyvinutá kombinace přírodních antioxidantů, které odstraňují volné radikály v organismu a F.O.S. (fruktooligosacharidy – zdroj čekankový inulin) – prebiotikum, které značně snižuje výskyt patogenů v trávicím traktu, společně vytvářejí výjimečnou podporu k zachování zdraví.

Unikátní kombinace přírodních antioxidantů pochází z antarktického krilu (astaxanthin) a vybraných rostlinných extraktů (hřebíček – eugenol; citrusové plody – naringin; kurkuma – kurkuminoidy; rozmarýn – karnosová kyselina a réva – proanthocyanidin). Tyto extrakty jsou v boji proti volným radikálům 3,5 krát účinnější než vitamin E.

Inulin je fruktan extrahovaný z kořenů rostliny Cichorium intybus L. (čekanka obecná). Odolává agresivní kyselině chlorovodíkové v žaludku i trávicích enzymům. Funguje v tlustém střevě jako zdroj živin pro některé mikroorganismy. Vytváří ideální životní podmínky pro mnoho přátelských bakterií (např. Lactobacillus biffidus). Podporuje jejich růst a dělení a nepřímo tak brání nežádoucímu pomnožení ostatních (nepřátelských) bakterií. Pomáhá tak mimo jiné předcházet infekčním průjmům. Jeho důsledkem je zlepšení činnosti střeva a posílení imunitního systému. Inulin se tak nepřímo podílí na nepřetržitém boji proti střevním zánětům i nádorovým onemocněním tračníku.  

Pohyb

Chondroprotektiva zajišťují správný vývoj, ochranu a funkci veškerých vazivových tkání, především kloubních chrupavek. Účinně tak pomáhají celkové funkci pohybového aparátu.

 Chondroprotektiva jsou látky, které zajišťují správný vývoj, ochranu a funkci veškerých vazivových tkání. Na jedné straně potlačují procesy vedoucí k poškození chrupavky a na straně druhé podporují její metabolismus. Účinně tak pomáhají celkové funkci pohybového aparátu. Mezi nejúčinnější chondroprotektiva patří glykosaminoglykany: chondroitin sulfát a glukosamin sulfát. Zdrojem chondroitinu jsou živočišné chrupavky a zdrojem glukosaminu je moučka ze slávky zelenoústé (Perna canaliculus). Chondroitin zabezpečuje mechanické a elastické vlastnosti chrupavky a dodává ji pevnost a tvar. Glukosamin poskytuje stavební bloky pro novou chrupavku.

Výživa

Krmiva vetcan jsou složena z vysoce kvalitních surovin, především živočišného původu (dehydratované maso a tuky). Ty jsou optimálně doplněny dalšími zdroji živin, jako jsou např. rýže, ryby, aminokyseliny nebo unikátní antarktický kril (zdroj Ω 3 mastných kyselin a antioxidantů). Část mikroprvků je pro lepší využití v chelátové formě. Pro snížení zápachu výkalů obsahují extrakt z juky. Krmiva vetcan neobsahují suroviny, jako jsou pšenice a sója. Nejsou přidávána barviva ani zchutňovadla.

 Antarktický kril jsou malý mořští korýši s převládajícím druhem: Euphausia superba – (krunýřovka krilová). Biomasa krilu je odhadována na 750 milionů tun a představuje největší biomasu na světě.

Kril obsahuje vysoce kvalitní bílkoviny (okolo 60 %, přičemž skladba aminokyselin je plně srovnatelná s rybí moučkou), olej (22 %) bohatý na omega 3 polynenasycené mastné kyseliny (PUFA), které jsou uloženy ve formě fosfolipidů a přírodní karotenoidní barvivo – astaxanthin – vysoce účinný antioxidant.

Polovinu olejové složky tvoří fosfolipidy, přičemž celkový obsah polynenasycených mastných kyselin je okolo 24 % (14 % EPA – eikosapentaenová kyselina, 6,5 % DHA – dokosahexaenová kyselina), 32 % mononenasycených mastných kyselin a 43 % nasycených mastných kyselin.

Některé studie naznačují, že stravitelnost Omega-3 mastných kyselin z krilu je větší než z rybího tuku.

Zažívání

Probiotikum (Enterococcus faecium) zlepšuje rovnováhu střevní mikroflóry a snižuje negativní dopady např. infekcí, užívání antiobiotik, výkyvů počasí, změn prostředí apod. Napomáhá zvýšit celkovou odolnost organismu.

Probiotikum je charakterizováno jako: „Živý mikrobiální krmný doplněk, který příznivě působí na organismus hostitele zlepšením skladby mikrobiálního osídlení zažívacího traktu“. V krmivech vetcan je účinnou látkou probiotický kmen Enterococcus faecium (NCIMB 10415) ve formě, pro vnější okolí (teplota, pára, vlhkost, tlak), odolných mikrokapsulí, který zlepšuje rovnováhu střevní mikroflóry a snižuje následky faktorů, které na ni nepříznivě působí (např. infekce, užívání antiobiotik, změny počasí, prostředí atd.).  

návrat na úvodní stránku  ۰  návrat na začátek textu